Birmingham ve Bath Üniversitesi’nden oluşan bilim ekibi, bitki bazlı “biyoplastiklerin” geri dönüşümünün daha hızlı ve daha verimli bir yolunu geliştirdi.
Ekip, kimyasal geri dönüşüm yöntemlerinin sadece süreci hızlandırmakla kalmayıp, aynı zamanda kozmetik ve ilaç da dahil olmak üzere çok çeşitli endüstrilerde kullanılmak üzere satılabilen yeni bir ürüne (biyolojik olarak parçalanabilir bir çözücü) dönüştürülebildiğini belirtiyor.
*Polilaktik asitten (PLA) yapılan biyoplastikler, tek kullanımlık bardaklar, ambalaj malzemeleri ve hatta çocuk oyuncakları gibi ürünlerde giderek yaygınlaşmaktadır.Bu ürünler kullanım ömürlerinin sonuna ulaştığında, düzenli depolama alanlarına gönderilir veya kompost halinde bertaraf edilirler ve birkaç aya kadar biyolojik olarak parçalanırlar.
*PLA, mısır gibi sürdürülebilir hammaddelerde bulunan nişasta ve diğer polisakkaritlerden üretilebilir; bunlar daha sonra laktik asit üretmek için fermente edilir ve daha sonra laktik asit dimeri olan laktite dönüştürülür. Daha sonra laktit, yüksek moleküler ağırlıklı PLA üretmek için halka açılma polimerizasyonuna uğrar.
Ekip, metanol içerisinde geliştirilen ve çinko bazlı bir katalizörün ( etilendiamin Zn (II)) kullanıldığı kimyasal işlemin, biyoplastikleri parçalamak ve metil laktat adı verilen yeşil solvent üretmek için kullanılabileceğini gösterdi. Ekiip çalışmalarının sonuçlarını Industrial & Engineering Chemistry Research dergisinde yayınlandı.
Ekip, yöntemlerini üç ayrı PLA ürününde test etti: tek kullanımlık bardak, bazı 3 boyutlu yazıcı atıkları ve çocuk oyuncağı.
Birmingham Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden Luis Román-Ramírez, “Renklendirici maddeler, katkı maddeleri, boyutlar ve hatta moleküler ağırlık özelliklerinden bağımsız olarak aynı verimlerde yeşil çözücü elde etmenin mümkün olduğunu gördüğümüz için çok mutluyuz” dedi.
Birmingham Üniversitesi’nden Profesör Joe Wood ise, “Tasarladığımız süreç, çöp depolama alanına giren veya atıklardan yeni değerli ürünler yaratarak yakılmakta olan plastik miktarını azaltmak için devam eden çabalara katkıda bulunma konusunda gerçek bir potansiyele sahip. Tekniğimiz, atık plastikleri yeni bir ürün haline getirmeden önce plastikleri kimyasal yapı taşlarına ayırır, böylece yeni ürünün diğer ürün ve süreçlerde kullanılmak için yeterince yüksek kalitede olduğunu garanti edebiliriz” diyor.
Araştırmacılar şuana kadar küçük ölçekli çalışmalar yaptıklarını ve endüstriyel denemelere geçmeden önce daha da büyük ölçekli çalışmaları gerektiğini belirtiyor.